Het lijkt zo'n leuk idee, misschien wel omdat er weinig speeltuintjes in de buurt zijn. En de kinderen spelen er zo graag op. Daarom besluit je om een trampoline neer te zetten op het grasveld naast je huis. Daar kunnen de buurtkinderen dan op spelen. Iedereen blij zou je denken. Nee, toch niet.

Ben je van plan om een trampoline op de stoep, op de straat te zetten, of op een grasveld naast je huis? Begin er niet aan. Maar je wilt hem alleen tijdens de zomervakantie opbouwen & daarna weer afbreken en opbergen? Begin er maar niet aan. Je kunt er prat op gaan dat er handhavers bij je langs komen van de gemeente. Zij zullen eisen dat de trampoline wordt weggehaald.

Regelgeving zit particuliere trampolines in de weg

Soms komt de handhaving langs na een klacht van een buurtbewoner over het geluid van de spelende kinderen. Maar vaak genoeg merkt iemand van de gemeente het ook gewoon zelf op & onderneemt de gemeente actie.

'Maar waarom?', vraag je je vast af. Het is echt niet zo dat er bij de gemeente allemaal zeiksnorren wonen die graag handhaven naar de letter van de wet. Dat de gemeente optreed heeft te maken met het Warenwetbesluit Attractie - en speeltoestellen. Hierin staat dat de grondeigenaar aansprakelijk is voor de speeltoestellen die op zijn/haar terrein staan. Die verantwoordelijkheid voor andermans speeltoestellen wil de gemeente niet dragen.

'Ja maar, het is een veilige trampoline met een net!'

Maakt niets uit. Ook al ben je er zelf van overtuigt dat de trampoline veilig is, de gemeente is nu eenmaal aansprakelijk. Als er een ongeluk gebeurt, kijken de ouders naar de gemeente. In principe kan de gemeente aangeklaagd worden. Er stond immers een speeltoestel op hun terrein wat niet voldeed aan het Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen.