Zet je trampoline vast: verankering in de grond

Hoge trampoline op poten vastzetten

Een trampoline op poten is een echte windvanger. Je denkt misschien: "Maar die trampoline is hartstikke zwaar!?" Dat klopt, maar ondanks dat zo'n trampoline wel 60-100 kilo weegt, krijgt de wind er goed vat op tijdens een zware storm. Dat komt door het grote oppervlakte. Trampolines zijn groot en vangen daardoor veel wind.

Een trampoline op poten kun je goed vastmaken met een trampoline verankeringsset. Voor de meeste situaties zijn deze lichte stormankers voldoende om de trampoline op zijn plek te houden.

Vangt je trampoline erg veel wind? Overweeg dan verankering met zwaardere grondankers. Je kunt dezelfde schroefankers gebruiken die we ook aanraden voor de stormbeveiliging van speeltoestellen, zie verderop. Draai deze ankers volledig in het gras totdat je alleen nog de ring ziet uitsteken vlak boven de grond. Aan het oog van dit zware stormanker maak je een touw vast wat je om de toprail van de trampoline slaat.

Bij harde storm haal je beter ook het veiligheidsnet los. Een beetje wind is geen probleem, maar zeer harde rukwinden kunnen het net beschadigen.

Trampoline op tegels vastzetten

Staat je trampoline op tegels? Dat is wat lastiger vastzetten. Als je een betonnen ondergrond hebt dan kun je overwegen om een gat in het beton te boven en er een verankeringspunt in aan te brengen.

Verder kun je trampolines die op tegels staan het beste zo ver mogelijk afbreken, zodat de wind er geen vat meer op heeft. Eventueel kun je hem vervolgens nog een stuk verzwaren, bijvoorbeeld met enkele zakken zand.

Inground trampoline: verzwaren kan al voldoende zijn

Een ingraaftrampoline vangt minder wind, maar loopt alsnog risico. Dit valt wel mee met volledig valk ingegraven flatground trampolines, daar krijgt de wind niet goed vat op. Maar bij inground trampolines (die 20-30 cm boven de grond staan op korte pootjes) loop je wel degelijk het risico dat de trampoline wegwaait bij een harde windvlaag.

Als je een inground trampoline koopt, dan vind je altijd grondpennen in de doos. Deze pinnen zijn echter kort en bieden weinig houvast. De functie van die grondpennen is dan ook vooral om te voorkomen dat de inbouwtrampoline verschuift. En de grondhaken zorgen ervoor dat het gaas onder de trampolinerand netjes strak blijft zitten.

Voor je inground trampoline heb je meerdere opties:

Zit er een veiligheidsnet op? Haal het net er dan van af. De palen van het veiligheidsnet kun je laten zitten. Het net biedt namelijk enerzijds een groot oppervlakte waar de wind vat op heeft waardoor je trampoline weg kan waaien. Maar harde rukwinden kunnen het veiligheidsnet ook kapotscheuren.

De ingraaftrampoline zelf kun je verzwaren met enkele zakken zand. Leg deze bij voorkeur op de toprail van het frame. Leg nooit meer dan vier zandzakken (100 kg) op het springdoek! Met een te zware langdurige belasting loop je het risico dat je de trampolineveren permanent uitrekt.

Schommel verankeren met grondankers

Voor onze A-profiel schommels hebben we speciale schroefankers die je in de grond kunt draaien. Deze ankers zijn 45-50 cm lang en schroef je in de aarde. De ring aan de bovenkant van het anker maak je vast aan de poot van je schommelframe. Doe dit vervolgens bij alle vier de poten van je schommel.

Let op dat je de grondankers diep genoeg de grond in draait: anders hebben ze onvoldoende houvast. Heb je losgewoelde aarde in je tuin, of geeft de grond onvoldoende houvast aan de ankers? Overweeg dan om de ankers vast te zetten door een klein gat te graven en beton te storten rondom het grondanker.

Speelhuisje vastzetten: schroefankers en eventueel beton

Een speeltoestel vangt meer wind dan een schommelframe, zeker als je speeltoren dichte delen heeft. Zo'n toestel lijkt stevig en zwaar, maar bij een fikse storm kan een speelhuisje makkelijk omwaaien. Zet het daarom stevig vast.

Voor een speelhuisje geldt hetzelfde als voor een schommelframe. In principe zijn de schroefankers voldoende.

Help, ik heb geen tijd meer om ankers te regelen!

Heb je onvoldoende tijd om de juiste verankering te regelen en verwacht je een stevige storm? Dan heb je de volgende opties om stormschade te voorkomen:

A) breek het toestel (gedeeltelijk) af.

Dat is vooral goed mogelijk bij een trampoline. Je kunt het veiligheidsnet verwijderen en eventueel ook de springmat en het randkussen. Deze onderdelen verwijderen is sowieso geen slecht idee: je verkleint ook de kans op schade aan je trampoline door rondvliegende objecten. Als er bijvoorbeeld een dakpan op je springdoek valt, dan heb je gegarandeerd een gat en moet je de springmat vervangen.

Bij een trampoline kun je overigens ook het veiligheidsnet verwijderen & het trampolineframe vervolgens op z'n kop leggen. Dan ligt de springmat tegen de grond aan en krijgt de wind er minder makkelijk vat op.

B) Verplaats het toestel naar een plek in de luwte

Een speeltoestel verplaatsen kan een optie zijn, maar dat is natuurlijk afhankelijk van het gewicht van je speeltoestel. Met een kleine trampoline is dat makkelijker dan met een grote speeltoren.

C) Verzwaar je speeltoestel met zware objecten.

Als een speeltoestel of tuintrampoline wegwaait, dan komt dat in de basis doordat het object te veel oppervlakte heeft en te weinig eigen gewicht. Daarom is het een goed idee om je speeltoestel te verzwaren. Bijvoorbeeld met zakken zand. Je kunt zakken met bijvoorbeeld speelzand of grind kopen bij je lokale bouwmarkt voor een paar euro.

Verzekeren tegen stormschade

Met een WA aansprakelijkheidsverzekering kun je jezelf verzekeren tegen (storm)schade bij anderen, die door jouw toedoen of schuld wordt veroorzaakt. Als je tuintrampoline wegwaait dan is dat niet alleen voor jou vervelend, je loopt ook nog eens het risico op schade of letsel bij anderen. Met een aansprakelijkheidsverzekering zorg je ervoor dat je een eventuele schadeclaim kunt betalen.

Om de schade aan je speeltoestellen te verzekeren, kun je een inboedelverzekering afsluiten. Met deze verzekering verzeker je jouw eigendommen in en om je huis. Een inboedelverzekering dekt vaak schade die wordt veroorzaakt door storm. Zoek echter zelf goed uit wat er gedekt wordt in de polis. In hoeverre mate vallen ook stormschade aan je speeltoestellen en je trampoline hier onder?

Maar: voorkomen is beter dan genezen. Neem verantwoordelijkheid en zorg er allereerst zelf voor dat je het speelgoed in je tuin goed voorbereid op storm of harde wind!