Dit is een concept. De informatie op deze pagina is onvolledig & bevat daarom mogelijk onjuistheden.

Regelgeving: hier moet een gekeurde trampoline aan voldoen

 

Wilt u een trampoline op het terrein van uw camping? Of een trampoline als attractie bij uw restaurant? Slim dat u er over nadenkt, want een speeltoestel zoals een trampoline helpt om meer bezoekers naar uw horeca onderneming te trekken.

De overheid heeft echter regelgeving opgesteld voor speeltoestellen. Grofweg komt dit hier op neer: Alle speeltoestellen moeten voldoen aan de regels zoals beschreven in het Warenwetbesluit attracties en speeltoestellen. Uitzondering hierop zijn speeltoestellen die door particulieren in hun achtertuin worden geplaatst, hier zijn aparte (meer soepele) regels voor.

 

NEN EN 1176

 

Voorbeeldsituaties

Trampoline bij camping of restaurant

Valt onder het warenwetbesluit attracties en speeltoestellen.

Trampoline op terrein van VVE

Deze is lastig. Je kan beargumenteren dat dit valt onder het warenwetbesluit attracties en speeltoestellen. We kennen hier geen jurisprudentie over. Als het een binnentuin is bij enkele huizen, valt het mogelijk onder particulier gebruik. Bij een grote VVE van bijvoorbeeld een flatgebouw raden we aan om voor zekerheid te gaan en een gecertificeerd speeltoestel te kiezen. Dit is ook verstandig vanwege de levensduur en het meer beperkte onderhoud.

Trampoline in de achtertuin bij een particulier

Dit valt onder de uitzonderingen van het warenwetbesluit. Op deze trampolines voor particulier gebruik is de EN 71-14 norm van toepassing.

Trampoline in de tuin bij een pleeggezin

Dit is in principe vergelijkbaar met de situatie van een particulier.

Trampoline die door particulieren op een grasveld van de gemeente is geplaatst

Dit komt vaak voor. Officieel valt de trampoline in deze situatie onder het toezicht van de gemeente. Omdat de gemeente onmogelijk toezicht kan gaan houden op door particulieren geplaatste trampolines, verbiedt de gemeente dit meestal.

Hier geldt net als andere speeltoestellen in de openbare ruimte: ze moeten voldoen aan het warenwetbesluit. Zie ook dit artikel in De Stentor over waarom de gemeente Deventer hier tegen optreed.

 

Trampoline bij een gastouder

De rechter heeft bepaald dat dit onder de WAS valt. Als je als gastouder een speeltoestel in je tuin hebt (zoals een trampoline), dan moet dit een gecertificeerd toestel zijn. Dit is dus gelijk aan

 

Warenwetbesluit attracties en speeltoestellen

Op alle speeltoestellen voor kinderen die op een openbare plek staan is het Warenwetbesluit attracties en speeltoestellen van toepassing. Dit is gepubliceerd op de website van de Nederlandse overheid. De NVWA ziet toe op de naleving van het warenwetbesluit.

Voor trampolines staan in dit besluit de volgende regels:

Gecertificeerde trampolines

Momenteel zijn er onder andere trampolines van BERG, Akrobat en Avyna gecertificeerd voor openbaar gebruik. Wilt u hulp bij het aanschaffen & plaatsen van een trampolines volgens de juiste normen & wetgeving? Neem contact met ons op voor advies over de juiste handelswijze, aanschaf en plaatsing.

 

Onderhoud en inspectie

Bewijzen dat u de trampoline goed hebt onderhouden & gecontroleerd op gebreken.

Bijhouden van een logboek