Altijd al een kas willen hebben in je (moes)tuin? Dat hoeft niet duur of ingewikkeld te zijn. Gebruik gewoon een oud trampolineframe! Zo maak je zelf goedkoop je eigen foliekas.
Goedkope kas maken met oude trampolines
Wat maakt zo'n frame zo geschikt?
Trampolineframes zijn oersterk: ze moeten de krachten kunnen weerstaan van mensen die op de trampoline springen. En de tuintrampolines zijn natuurlijk ontworpen om het hele jaar buiten te blijven staan. En dat voor meer dan tien jaar lang!
Om het frame bestand te maken tegen roest, geeft de trampolineproducent het staal een zinkbehandeling. Door het verzinken vormt er zich een laagje zink over het staal van de buizen. Zink gaat niet roesten zoals ijzer. Bij zink krijg je door oxidatie juist een beschermlaagje: dit laagje is ondoordringbaar voor zuurstof en vocht. Daardoor stopt het proces en beschermt het zink het onderliggende ijzer juist tegen oxidatie!
Juist omdat die frames zo degelijk zijn, is het zonde om ze om te smelten. Het is veel leuker en beter voor het milieu om de frames te blijven gebruiken in hun oorspronkelijke vorm. Bijvoorbeeld voor een folietunnel in je moestuin!
Welke delen van het frame kun je gebruiken?
Een frame bestaat altijd uit losse delen die je in elkaar kunt schuiven. Vaak is dit bij grotere trampolines (430 cm doorsnee) een toprail die bestaat uit 8 stukken. En 6-8 U-vormige poten. Die U-poten bestaan elk weer uit een voet en twee verbindingsbuizen tussen de voet en de toprail.
De toprail is door de gebogen vorm ideaal voor een halfronde kas. Juist die bolling maakt de constructie ongelofelijk sterk!
De verbindingsstukken in de poten kun je gebruiken om de kas hoger te maken. Of bijvoorbeeld om de stalen bogen met elkaar te verbinden. Zo geef je de kas stevigheid.
Welke trampolineframes moet ik kiezen voor mijn foliekas?
Wil je rechtop kunnen staan in (het midden van) je kas? Dan heb je ongeveer 2 meter hoogte nodig in het midden. Daarom zijn ronde trampolines van 430 cm handig: een half frame is ongeveer 215 cm hoog.
Je kunt eventueel ook voor een kleinere diameter ronde trampoline gaan. Bijvoorbeeld 330 cm of 366 cm. Met die frames kun je een wat smallere kas maken (respectievelijk 330 en 366 cm breed 🙂 ). Door de uiteinden van de halve bogen te verlengen (bijvoorbeeld door er een stuk stalen buis aan te lassen) kun je daarmee toch een hoge kas bouwen.
Kwaliteit van een frame
Er zit overigens verschil in kwaliteit tussen trampolineframes. De betere frames herken je aan de dikte van het staal: de buizen van A-merk trampolines zoals Etan Premium en Akrobat hebben een wanddikte van 1,8 tot 2 milimeter. Bij goedkope trampolines is dit dunner, soms maar 1,4 mm. Dat maakt.
Laat de kas niet wegwaaien
Verzwaar de poten door ze in de grond te zetten en stort er beton bij. Of verzwaar de constructie met een partij tegels. Zo voorkom je dat je foliekas door de moestuin waait bij een storm.
Benodigdheden voor jouw foliekas
Voor de kas op deze pagina hebben wij het volgende gebruikt:
- 2 trampolineframes (van marktplaats, rond 430 cm doorsnee)
- zinkspray of ander beschermend middel voor de lasnaden zoals Hammerite
- landbouwfolie, flink stuk
- ijzerdraad voor aan elkaar verbinden van de bogen
- nog wat losse metalen buizen die we hadden liggen
- hout om het deurframe en de deur mee te timmeren
- en geleiderails en rollers voor het rolmechaniek van de schuifdeur
Gereedschap:
- lasapparaat
- spade
Zelf een kas maken: aan de slag!
Las de delen aan elkaar
Las de stalen buizen bij voorkeur aan elkaar. Zo voorkom je dat ze los kunnen raken.
Geen lasapparaat? Je kunt de buizen ook aan elkaar maken door ze vast te zetten met zelftappende schroeven. Deze hebben een boorkop waarmee de schroeven zelf een gaatje in het staal boren.
Zet de kas waterpas:
Behandel het frame van de moestuinkas tegen roest
Behandel al je lasnaden tegen roest. Schuur ze op en behandel ze met zinkspray of geef ze een poedercoating. Zo heb je lang plezier van je foliekas. Op onderstaande foto's zie je dat het frame wit is geverfd. Dat ziet er vooral ook mooi uit. Voor de levensduur hoeft dit niet perse, omdat trampolineframes al zijn verzinkt. Behandel dus vooral de lasnaden en eventueel doorgezaagde uiteinden.
Broeikas bekleden met plastic folie
Voor de bekleding van de kas kun je stevig doorzichtig folie gebruiken. Gebruik vooral een stevige foliesoort, liever niet te dun. Je wilt dat de foliekas een hagelbui kan doorstaan.
Bekijk hier het eindresultaat:
De eerste opgekweekte plantjes in de kas:
Nog meer planten geplaatst:
Het wordt een goede broeikas als de zon op het plastic staat en de planten groeien daardoor goed!
Opa en oma aan het werk in de folietunnel, kleinkind uren zoet met z'n eigen schelp zandbak ervoor.
Voordeel van een kweekkas in je moestuin: je kunt door blijven werken in de moestuinkas als het regent. Dan blijf je zelf lekker droog. Voor junior maakt dat overigens niets uit, ook in de regen kun je prima in de zandbak spelen. Juist leuk!