Sinds de introductie van de BERG Flatground trampoline krijgen we in onze trampolineshowroom vaak de vraag: moet ik een inground of een Flatground trampoline kopen?

We gebruiken hier 'Flatground' als benaming voor alle vlak ingegraven trampolines. Dit is echter een merknaam van BERG. Andere namen zijn 'Flat to the ground', 'Groundlevel', 'Flatlevel', 'Baseground' en 'Ultraflat'.

Dit zijn de verschillen en voor- en nadelen

Inground: trampoline voor de massa

Met een gewone inbouw trampoline krijg je het meest waar voor je geld.

Belangrijkste voordelen:

  • Minder snel problemen met grondwater. De inground trampoline staat namelijk zo'n 20 cm boven de grond waardoor de kuil max 70 cm diep hoeft te zijn bij de grootste modellen trampolines.
  • Goedkoper dan flatground. Een inground trampoline vraagt minder grondstoffen om te maken en is daardoor goedkoper dan een vlak ingegraven trampoline.
  • Lucht kan beter weg. Dankzij de ventilatie aan de zijkanten kan de lucht onder een inground trampoline goed in en uit de kuil tijdens het springen.

Nadelen:

  • Niet vlak, steekt minimaal 20 cm boven de grond uit.
  • Sinds enkele jaren verplicht geleverd met een veiligheidsnet. Wil je een inground trampoline zonder een veiligheidsnet? Dan koop je een 'Sport' trampoline. Dit is bijvoorbeeld het geval bij BERG. Deze hebben geen certificering voor gebruik als kinderspeelgoed en vallen dus onder de regelgeving voor sport

Bekijk alle Inground trampolines.

Flatground: als je geen hoog grondwater hebt & meer wilt betalen

Belangrijkste voordelen:

  • Vlak ingegraven, springt niet in het oog.
  • Mag geleverd worden zonder veiligheidsnet. Mits er een fatsoenlijke valzone rondom de trampoline is (circa 1,5 meter ruimte rondom). Veiligheidsnet is overigens vaak wel mogelijk.
  • Eenvoudiger te betreden doordat de flatground vlak met het maaiveld ligt.
  • Veiliger? De trampoline ligt nog iets lager dan een inground trampoline, dus je kunt van minder hoog vallen.

Nadelen:

  • Sneller problemen met grondwater. Een flatground installeer je zo'n 20-30 cm dieper dan een inground trampoline. Dat betekent dat de kuil ook dieper wordt (je wilt immers de bodem niet raken als je springt). Diepte van de kuil moet daarom bij de grotere modellen wel 90 cm zijn in het midden.
  • Kans op beschadiging door grasmaaier. De beschermrand ligt gelijk met de grasmat. Dus goed opletten dat je met de messen van je grasmaaier de rand niet raakt als je je grasmat maait.
  • Dieper graven: meer werk, meer grond afvoeren
  • Duurder dan inground modellen.
  • Kinderen kunnen met (loop)fietsen en skelters eenvoudig op de trampoline rijden. Dat maakt het springdoek gevoeliger voor schade.
  • Plaatsing komt erg nauw. Als je de kuil te groot maakt is het lastig om een flatground trampoline nog goed geïnstalleerd te krijgen.
  • Luchtverplaatsing is een ding. Als de lucht onvoldoende door de springmat kan 'ademen', dan springt de trampoline niet zo fijn. Verschillende merken hebben dit (gedeeltelijk) opgelost met een ander permatron springdoek wat 50-70% meer lucht doorlaat zoals BERG met Airflow (Pro). Akrobat heeft met hun Akrovent springdoek momenteel de beste papieren in handen. Dit doek laat zo'n 70% van de lucht door (veel andere merken hebben een doek wat hoogstens 15-20% van de lucht doorlaat).

Bekijk BERG Flatground trampolines of Akrobat Primus Flat to the Ground trampolines.

Belangrijk: wie gaat de flatground trampoline gebruiken?

Belangrijk om te weten: een ingraaftrampoline (dus een model wat +- 20 cm boven de grond uitsteekt) zonder veiligheidsnet kan geen certificering krijgen als kinderspeelgoed. Dat kan alleen met een net.

Voor vlak ingegraven trampolines kan dit wel. Echter: om de trampoline heen moet dan een valdempende zone liggen. Volgens de NEN-EN71-14 veiligheidsnorm moet deze valzone aan het volgende voldoen:

  • minimaal 1 meter breed, gemeten vanaf de buitenzijde van het springdoek (waar de beschermrand begint). Dus bij een flatground trampoline met een beschermrand van 30 cm breed, heb je nog een valzone van 70 cm nodig.
  • Vlak, maar een variatie van ongeveer 50 mm is toegestaan. Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk om zand of houtsnippers te gebruiken i.p.v. vlakke rubberen veiligheidstegels.
  • Het materiaal van de valzone moet een kritieke val van 1,5 meter valhoogte kunnen dempen.

Is zo'n valzone geen optie? Kies dan voor een flatground of inground trampoline met een veiligheidsnet. Een optie is bijvoorbeeld de Akrobat Orbit Flat to the ground trampoline serie. Of de BERG Ultim Champion 410 met net of de BERG Ultim Elite Flatground 500 met veiligheidsnet.

Vormen en maten

Je kunt vlak ingegraven trampolines inmiddels in veel verschillende vormen en maten kopen. Twijfel je nog over de vorm of de maat? Lees dan eerst hier verder:

In het kort: koop de grootste trampoline die je tuin & budget toelaten. Met een grotere trampoline heb je langer plezier.

Voor ervaren gebruikers raden we een rechthoekige inground of rechthoekige flatground trampoline aan. De vorm van een rechthoek maakt namelijk dat je je sprong beter kunt controleren. Qua aanbod zie: de categoriepagina met rechthoekige BERG trampolines en de pagina met rechthoek Akrobat trampolines. Beide merken hebben veel aanbod.

Voel je je beperkt in je budget? Kijk dan liever naar de ronde trampolines. Die zijn goedkoper om te produceren. Zoals we eerder aangaven: een ronde inground trampoline is goedkoper dan een ronde flatground trampoline.

Ontwikkeling van ingraaf trampolines door de jaren heen

Om het concept van een Flatground trampoline te begrijpen moet je deze trampoline zien in de historie van hoe trampolines zich hebben ontwikkeld.

De eerste trampolines in Nederland waren de trampolines op poten & zonder een veiligheidsnet. Omdat we de trampolines zo massaal ingraven in de zachte aarde in Nederland, gingen fabrikanten als BERG en Etan speciale ingraafvarianten ontwikkelen. Hiermee hoefde je de poten niet langer geheel in te graven: een inground trampoline heeft immers korte pootjes die je op de rand van de kuil plaatst.

 

 

Ingraaftrampolines zijn trouwens redelijk uniek voor NL; wij hebben immers zachte grond! Let er maar eens op als je in het buitenland bent. Er staan minder trampolines + veel modellen staan er op poten. Komt o.a. door rotsachtige grond. Hebben wij mooi geen last van!

Omdat steeds meer consumenten zelf hun trampolines in gingen graven, kwamen fabrikanten met inground trampolines. Eerst kreeg je merken als Elfje en Etan die hun trampolines promootten met dat je een framedeel uit de poten kon halen. Daarmee kreeg je een trampoline op korte pootjes. Deze modellen stonden echter alsnog zo'n 40 cm boven de grond.

Etan ontwikkelde de inbouwkit. Hiermee kun je reguliere trampolines ingraven, maar heb je ook een nette afwerking en een soort damwand.

Veel hoveniers bouwden zelf houten bekistingen van hardhout (goedkoop naaldhout zou te snel gaan rotten). En o.a. Elphymed verkocht deze ook aan particulieren. Deze waren echter nogal prijzig.

Daarna kwamen er de echte inground trampolines: modellen met een verlaagd frame van 20-27 cm hoog en onder de beschermrand een stuk gaasnet tot aan de grond, wat je vast zet met grondpinnen. O.a. Etan met de Inground Etan Premium en BERG met inground modellen voor hun Favorit, Champion en Elite trampolines.

 

Je bleef echter klanten houden die het frame van de inground trampolines te hoog vonden. Onze klanten vroegen regelmatig of de trampoline volledig ingegraven kon worden. Sommige klanten deden dit ook, maar dat had een minder goed springende trampoline als gevolg. De trampoline was immers niet ontworpen op volledig ingraven. De lucht kon bij die trampolines simpelweg niet meer goed weg onder de trampoline. Je sprong dan op een soort luchtzak.

Een van de eerste spelers was Capital Play uit het Verenigd Koninkrijk. Dit waren trampolines met ventilatiegaten in de beschermrand.Volgens ons niet het meest optimale ontwerp: je stelt hiermee het foam van de beschermrand namelijk bloot aan de elementen. Het foam zal daardoor sneller slijten door o.a. invloed van UV-straling op het foam.

Na deze eerste vlakke trampoline zijn meerdere leveranciers toen een vlak ingraafbare trampoline gaan ontwikkelen. Zo ook BERG, BERGtoys kwam in 2017 voor het eerst met hun Flatground Champion 430 trampoline.  BERG heeft ook het merkrecht op de term 'Flatground', hoewel dit inmiddels een generieke naam lijkt te worden voor deze categorie trampolines.

In 2018 kwam BERG met de Flatground Champion 330 en 380 trampolines en de BERG Flatground Elite 330, 380 en 430.

In 2019 introduceerde BERG de Ultim Elite Flatground 500

In 2020 introduceerde BERG de Ultim Champion 410 Flatground.

Waarom het ontwikkelen van een Flatground trampoline zo uitdagend was

Lucht moet onder de trampoline vandaan kunnen.

Trampoline ligt dieper, daardoor diepere kuil. Diepere kuil = meer risico op instorten van de wanden. Maar een trampoline standaard gaan leveren met een compleet damwandensysteem maakt de trampoline erg duur.

 

 

Bekijk ook de trampoline ingraven handleiding. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt voor het ingraven van een inground, flatground of reguliere trampoline. Bijvoorbeeld: wat doe je met de grond die uit de kuil komt? En wat kun je doen als je een hoge grondwaterstand hebt?

 

Lees meer

Wat maakt een trampoline goed, wat is de beste trampoline?

Betere trampolinemerken: BERG, Akrobat, Etan, etc.

Akrobat vs. BERG

Goedkope trampoline kopen: zonde van je centen

Grote trampoline of een kleine trampoline kopen

Vering van je trampoline verbeteren