Welke vorm trampoline je ook gaat ingraven; in de basis is het een kwestie van een kuil maken en de trampoline op de kuil zetten. Op één belangrijke punt verschilt het ingraven van een ronde trampoline echter van het ingraven van een rechthoekige trampoline:
- De kuil is van zichzelf al steviger door de ronde vorm. Terwijl je bij een rechthoekige trampoline juist meer instortingsgevaar hebt aan de lange zijden.
Waarom ronde trampolines beter zijn voor je portemonnee
Rond = goedkoper. Eenvoudiger om een ronde vorm stijf te maken. Dus: minder staal nodig voor het frame. Je kunt een rond trampolineframe net zo sterk maken als een rechthoekig frame met dunnere buizen. Je ziet daarom niet voor niets veel meer ronde trampolines: deze zijn gewoon goedkoper om te produceren.
Dat is ook precies de reden dat je minder vaak rechthoekige budgettrampolines ziet als weekaanbieding bij de Aldi, Makro of Praxis. De aanbiedingen van de bouwmarkt of groothandel zijn vaak ronde trampolines.
Het geheim van de vorm: rond springt anders dan rechthoekig
Bij een ronde trampoline breng je meer lucht in beweging
Die ronde vorm heeft echter ook nadelen. Je belast op een ronde trampoline altijd alle veren en je duwt ook meer oppervlakte van de springmat naar beneden. Met het bewegen van het springdoek verplaats je meer lucht op en neer. Daardoor gaat het springen zwaarder (want de energie die je spendeert aan het verplaatsen van lucht, gaat niet in je sprong zitten).
Is dat heel erg? Nee, voor de gemiddelde gebruiker niet. Eigenlijk is dit alleen een belemmering voor sporters die het maximale uit hun trampoline willen halen. Maar dat zijn dezelfde mensen die de trampolinerand van de veren halen om zo de luchtweerstand minder te maken.
De vorm duwt de springer naar het midden
Voordeel: houd je weg bij de randen. Nadeel: minder controle over je sprong en landing.
Bij een ronde trampoline belast je meer veren
Dat maakt het springen zwaarder dan op een rechthoekige trampoline. Maar opnieuw: dit is vooral een probleem voor de meer professionele springers.
Welke ronde ingraaftrampoline kopen?
Vlak ingegraven (flatground) of inground
Heeft beide voor- en nadelen. Een inground trampoline kun je niet vlak ingraven, maar biedt wel betere aanvoer en afvoer van de lucht tijdens het springen. Immers: je hebt ventilatiegaten aan de zijkant van het randkussen. Tevens is een inground model goedkoper. En een ronde inground trampoline graaf je makkelijker in dan een flatground, al is het maar omdat je minder diep hoeft te graven.
Formaat: groot of klein?
Bij trampoline van 430 cm breng je meer lucht in beweging. Groter is niet altijd beter, zeker niet als er een permatron springmat in de trampoline hangt. Dit is echter minder erg bij een springdoek met een hogere luchtdoorlatendheid zoals het Akroventsport springdoek van de Akrobat Primus Sport trampolines.
Ga liever niet voor een trampoline kleiner dan 330 cm. Je wilt ruimte hebben om te springen. Kleinere trampoline raakt eerder in onbruik.
Wat is de beste ronde inbouwtrampoline?
Als we moeten kiezen?
Qua formaat waarschijnlijk een model van 330-366 cm. We neigen naar de laatste omdat je daar meer ruimte hebt.
Qua type/merk: de Akrobat Primus. Deze heeft een fantastisch springdoek. Echter: bedoelt voor sporters en semi-professionele springers.
Voor kinderen raden we de Akrobat Orbit inground 366 aan met veiligheidsnet.
Veelgestelde vragen over het ingraven
Dat hangt af van het model ronde trampoline dat je wil ingraven. Bij een flatground trampoline graaf je de kuil sowieso circa 25 cm dieper dan bij een reguliere inground trampoline.
Bij de trampolines zit een handleiding w
Dit raden we af.