De meeste ouders doorlopen de volgende stappen als ze een ingraaf trampoline kopen:
- Bepaal de maximale maat
- Bepaal de gewenste kwaliteit
- Bepaal de vorm
Bepaal de maximale maat
Hoeveel ruimte heb je in je tuin? Let er op dat er voldoende ruimte is rondom de trampoline. Idealiter staat de trampoline niet vlak naast een muur. 1,5 meter ruimte rondom de trampoline met struiken of gras is ideaal.
Is de hoeveelheid ruimte geen probleem? Kies dan de juiste maat trampoline aan de hand van je budget. Wij adviseren om een trampoline te kopen van 300 cm of groter (zeker als je meerdere kinderen hebt).
Waarom een zo groot mogelijke trampoline kopen? We horen zo nu en dan van klanten dat ze achteraf liever een grotere maat hadden gekocht (nee, dit is geen verkooppraatje!). Hun kinderen spelen er veel op en dan is wat extra ruimte erg fijn. Dit geldt zeker als de kinderen opgroeien en groter worden.
Ingraaftrampolines: verschillen in kwaliteit
Wil je het liefst alleen spullen kopen die lang meegaan? Of vind je kwaliteit niet het meest belangrijk?
De kwaliteit van de ingraaftrampoline die je koopt, zul je waarschijnlijk af laten hangen van je budget. Wil je een trampoline die net zo lang mee gaat als dat je kinderen jong zijn? Koop dan een kwaliteitstrampoline zoals een Etan Premium, een Berg Elite of Champion of een Akrobat Primus trampoline. De trampolineframes van deze merken zijn vergelijkbaar in kwaliteit. Het grootste verschil zit hem in het door de fabrikant gebruikte kunststof voor de trampolinerand. Kort samengevat: het PVC (vrachtwagenzeildoek) op de trampolinerand is duur. Meer uitleg over hoe de kwaliteit van trampolines bepaald wordt door het PVC van de rand.
Heb je minder eisen, kijk dan naar de betaalbare Berg Favorit inground trampolines of de Akrobat Orbit inground. Het ingraven van budgettrampolines raden we niet aan. Trampolines onder de 300 euro zijn gevoeliger voor roest: een inbouwtrampoline moet hier juist goed tegen kunnen, omdat hij vlak op/in de vochtige aarde staat.
Overigens kun je beter een tweedehands trampoline kopen van een goed merk dan een budgettrampoline. Zo'n trampoline is kwalitatief vaak nog in orde, het is betaalbaar en ook nog eens goed voor het mileu. Hier meer info over het kopen van een tweedehands trampoline.
Of informeer eens naar de beschikbaarheid van showroommodellen. Dit zijn trampolines die op het showterrein hebben gestaan van een trampolinewinkel. Hier vind je diverse modellen. Vaak zijn deze trampolines slechts 2 jaar oud terwijl dit 20-30% scheelt in de prijs van een nieuw model.
Bepaal de vorm
Van onze klanten bestelt ongeveer 80% een ronde trampoline. Deze zijn wat goedkoper dan rechthoekige trampolines (door de vorm is er minder staal nodig voor het frame). Er zijn overigens wel redenen om een rechthoekige trampoline te kiezen:
- Uw hebt een kind wat op turnen zit. Een rechthoekige trampoline geeft veel meer controle over je sprong. Een ronde trampoline is voor een jonge atleet geen optie.
- Een rechthoekige trampoline past beter in uw tuin.
Bij Van Ee Buitenspeelgoed verkopen we zo nu en dan een ovale trampoline, maar de vraag hiernaar is beperkt.
Ingroundtrampoline of gewone trampoline kopen?
Het verschil tussen inbouwtrampolines (of: inground-/ingraaf-) en 'gewone' trampolines: een ingraafmodel heeft korte pootjes die je 'op' de kuil zet. Dat scheelt het ingraven van de poten van de trampoline. In het verleden werden de trampolines met de poten ingegraven, maar dit is niet meer nodig met de introductie van de inground trampolines.
Voordelen van een ingraaftrampoline:
- Een eventuele inbouwkit is overbodig. De ingraaftrampoline heeft langs de zijkant een soort gaas wat tot de grond reikt. Op die manier kunnen huisdieren niet onder de trampoline kruipen en klein speelgoed valt minder snel in de kuil.
- Eenvoudigere bevestiging. Je hoeft de poten niet in te graven. De meeste modellen inbouwtrampolines kun je vastzetten met pinnen/haringen in de grond.
Flatground trampolines: vlak met de grond ingegraven
Sinds 2017 heeft BERG ook 'flatground' trampolines. Dit zijn trampolines die gelijk met het maaiveld liggen. Voordeel hiervan is dat de trampoline strak in de tuin ligt: hij springt nog minder in het oog. Nadelen van dit model ingraaf trampoline: diepere kuil graven dan bij een reguliere ingraaf trampoline. En je hebt het risico dat kinderen met skelters, traptractors of kinderfietsjes op de trampoline gaan rijden. Er is immers geen rand meer die hen tegenhoudt.
Tegenwoordig heeft praktisch elk trampolinemerk vlakke trampolines in haar assortiment. Een andere optie is dus om een vlak ingegraven trampoline te kopen. Deze flat to the ground of flatground trampolines zijn zo ontworpen dat je ze gelijk met het maaiveld in de grond kunt plaatsen. Bekijk alle vlak in de grond trampoline op onze website, of lees eerst het artikel over de verschillen tussen flatground en inground trampolines.
Handige links
Meer informatie over het kopen van een goede trampoline vind je in onze trampoline koopgids.
Categoriepagina met trampolines in de webwinkel van Van Ee Buitenspeelgoed.
Specifieke types ingraaf trampolines:
- ronde inground trampoline
- rechthoekige inground trampoline
- ronde flatground trampoline
- rechthoek flatground trampoline
- inground trampoline BERG
- flatground trampoline BERG
- inground trampoline Akrobat
- flat to the ground trampoline Akrobat