Het frame is het duurste onderdeel van een trampoline. In een frame van een trampoline zit namelijk veel staal verwerkt en staal is duur. Een veel gebruikte manier van fabrikanten om te bezuinigen op de productiekosten van een trampoline is daarom minder staal gebruiken. Dit komt de kwaliteit van het product niet ten goede.
Als u een trampoline in uw tuin wilt waar uw kinderen ook over 10 jaar nog op zullen springen - of zelfs over 15 jaar - koop dan geen trampoline met een goedkoop frame. Bij een goedkoop frame kunnen er na verloop van jaren scheuren ontstaan in het staal, de buizen breken eenvoudiger nadat ze een poos dienst hebben gedaan en ze zijn vatbaarder voor roest.
Een duurzaam trampolineframe
Dit zorgt ervoor dat het frame lang meegaat:
De dikte van het staal. Budgettrampolines hebben frames van 1,5 millimeter dik staal. Bij betere trampolines is dit ongeveer 2 millimeter (bijv. bij Elfje, Etan Premium en BERG Champion en Elite). Bij een te dun frame loopt u het risico dat:
- de veren uitscheuren uit de buis;
- de buizen knikken of breken bij een te hoge belasting;
- de buizen na enkele jaren van gebruik scheuren.
De roestbehandeling. De beste roestbehandeling herkennen kan alleen met specialistische apparatuur (voor het meten van de dikte van de zinklaag). Bij trampolines is de beste indicator de prijs & ervaringen uit het verleden. Kan de verkoper iets vertellen over trampolineframes van dit type die al 10 jaar in een tuin staan? Verder gaat de kwaliteit van de galvanisering gelijk op met de prijs van het hele product. Staal goed verzinken kost gewoon geld. Voor een trampoline die weinig kost krijgt u ook een trampolineframe waarbij de roestbehandeling slechts het minimale heeft gekost.
Sommige fabrikanten geven het trampolineframe ook een poedercoating. Zo'n zwarte verflaag biedt een beetje extra bescherming maar is vooral leuk voor het oog. De bescherming met een voldoende dikke laag zink blijft het meest belangrijk.
Lasnaden. Nette lasnaden zijn vanzelfsprekend sterker dan slordig uitgevoerde lasnaden. Let op: zit er een metalen plaatjes vastgelast op plekken waar de poten aan de toprail zijn vastgelast? Dit is een extra versteviging die is aangebracht omdat de lasnaden zelf niet sterk genoeg zijn. Klik op de afbeelding links voor een vergroting.
Kwaliteit van het gebruikte staal. Dit is lastig van een trampoline af te zien. Voor budgettrampolines worden vaak metaallegeringen gebruikt van mindere kwaliteit.
Een goed frame onderscheiden
Zo onderscheid je in één oogopslag een slecht frame van een goed frame:
- Duw en trek er aan. Een goed frame zal weinig meegeven. Een kwalitatief minder goed frame zal ook meer piepen en kraken.
- Bekijk de lasnaden. Aan de lasnaden van een goedkope trampoline wordt niet zo veel aandacht en tijd besteed als aan die van een betere trampoline.
- Tel het aantal poten en vergelijk dit met andere trampolines. Goedkopere trampolines hebben soms meer poten(5 in plaats van 4). Het frame is bij deze trampolines niet sterk genoeg voor een grotere overbrugging tussen de poten.
Garantie is de meest eenvoudige indicator voor kwaliteit
Maar misschien wel het belangrijkst is de garantie die het merk durft te geven. Is dit 10 jaar of langer op het frame? Dan krijgt u prima kwaliteit. Langer dan 10 jaar (13, 15 of zelfs levenslang) betekent overigens niet dat het frame nog beter is. Een frame wat 10 jaar goed blijft, blijft ook wel 15 jaar goed.