Maar welke trampoline zal ik dan kopen? Er is inderdaad een boel keus:

Welke trampoline kopen: de vorm

Trampolines zijn er in drie vormen:

  • rond (komt het meest voor);
  • rechthoekig;
  • en ovaal.

De vorm die u kiest hangt vooral af van uw smaak, maar ook van de ruimte in uw tuin. Heeft u een smalle, maar langwerpige tuin? Dan past een rechthoekige of ovale trampoline bijvoorbeeld beter.

rechthoekige trampolineRechthoekige of vierkante trampolines.
Sprongen zijn beter controleerbaar op een rechthoekige trampoline. Men springt minder snel op de rand of tegen elkaar aan. Dit maakt een rechthoekige trampoline veiliger dan een ronde trampoline. Professionele trampolines zijn ook altijd rechthoekig. Als uw kind graag de trampolinesport zou beoefenen, dan is het verstandig om het eerst uit te proberen op een recreatieve, rechthoekige trampoline.

Rechthoekige trampolines zijn meestal wat duurder dan ronde trampolines.  Dit komt doordat er meer staal in het frame verwerkt is. Bij het springen komt er vooral druk op het middendeel van het frame. Daarom is er in die delen meer staal gebruikt. Dit extra staal maakt de trampoline direct ook duurzamer. Bij ronde trampolines is de kracht die op het frame wordt uitgeoefend vrijwel overal hetzelfde en is extra staal dus niet nodig.

Bekijk rechthoekige trampolines op de website van Van Ee Buitenspeelgoed.

ronde trampolineRonde trampolines.
Anders dan bij rechthoekige trampolines is de spanning op de veren en het frame bij rond trampolines evenredig verdeeld. Dit zorgt er voor dat men op een ronde trampoline automatisch naar het midden springt. Het zorgt er voor dat uw kind minder snel per ongeluk van de trampoline af springt. Als er meerder kinderen tegelijk springen is de kans op botsen echter wel groter dan op een rechthoekige trampoline.

Bekijk het assortiment ronde trampolines op de website van Van Ee Buitenspeelgoed.

ovale trampolineOvale trampolines.
Een ovale trampoline heeft een combinatie van eigenschappen van een ronde en een rechthoekige trampoline. Zo wordt uw kind, net als bij een ronde trampoline, bij het springen naar het midden geleid, maar het eindigt nooit precies in het midden. In het midden zijn de sprongen beter controleerbaar, net als bij de rechthoekige variant, waardoor de kans op botsingen afneemt. Een ovale trampoline is duurder dan een ronde trampoline, omdat er meer staal nodig is ter versteviging. Door de vorm past deze trampoline goed in een smalle tuin.

Bekijk ovale trampolines op de website van Van Ee Buitenspeelgoed.

Welke maat? Een grote of een kleine trampoline

De grootte van de trampoline die u aanschaft, is afhankelijk van 2 factoren:

  • De grootte van uw tuin en;
  • de grootte van uw budget.

Lees verder over welke maat trampoline u het beste kunt kopen.

Tramp-net-kind

Op de foto: 2 jongens op een Etan Hi-flyer 8 trampoline 250 cm.

Trampoline met of zonder veiligheidsnet

Hoe groot uw trampoline ook is, er bestaat altijd de kans dat uw kind van de trampoline valt. Om dat te voorkomen zijn er speciale veiligheidsnetten verkrijgbaar. Het net wordt gemonteerd aan de poten van de trampoline en sluit de volledige trampoline af. Kinderen betreden de trampoline nu via een rits of kruipen door twee flappen door. Meer informatie over het wel of niet kopen van een trampoline veiligheidsnet.

Met een veiligheidsnet wordt uw trampoline meteen een stuk hoger, vaak ongeveer 180 centimeter. Het kan zijn dat u dit niet mooi vindt in uw tuin. Een andere manier om springen veiliger te maken, is door de trampoline in te graven.

Speciale inground, flatground trampoline of gewone trampoline

Alle trampolines zijn in te graven, maar er zijn ook speciale inground trampolines (bekijk inground trampolines bij Van Ee). Deze trampolines hebben korte poten die buiten de uit te graven kuil komen. Daardoor hoeft u minder grond af te graven dan bij  het ingraven van een gewone trampoline.

Bij beide soorten trampolines graaft u een 'soepbord' uit, waarbij het diepste gedeelte onder het midden van de trampoline komt. Bij een normale trampoline graaft u een gat zo groot als de trampoline zelf, zodat de poten in de kuil komen te staan. Bij een inground variant vallen de poten buiten de kuil. Dit scheelt veel grond en een hoop werk.

Een nadeel van een inground trampoline is dat deze alleen ingegraven te gebruiken is. Zonder  kuil is er onvoldoende ruimte onder de springmat. Bij een normale trampoline is het vaak mogelijk om de tussenstukken van de poten ertussenuit te halen, waardoor de trampoline korter wordt en er minder grond afgegraven hoeft te worden.

 

Lees verder: